sâmbătă, 20 aprilie 2013

DIETA CU LICHIDE

O dieta cu lichide se bazeaza pe un consum ridicat de lichide si este recomandata atat persoanelor care vor sa slabeasca cateva kilograme, dar si celor care au nevoie de o detoxifiere a organismului.

Nu este o dieta usoara, de aceea nu este indicat sa o urmezi o perioada mai mare de timp, pentru ca poate provoca dezechilibre in organism. Daca stii ca ai probleme de sanatate cu stomacul sau suferi de diabet zaharat, hipotensiune arteriala, consulta medicul inainte de a incepe aceasta dieta sau opteaza pentru alt program de slabire mai usor.
Ce trebuie sa stii inainte de a incepe o dieta cu lichide?

Aceasta dieta se tine 5 zile, in care vei consuma multe lichide. Trebuie sa iei in considerare ca mesele pe care le aveai de obicei vor fi inlocuite partial sau total cu lichide.

In cele 5 zile poti include in meniul tau diferite alimente lichide, de exemplu: apa, sucuri de fructe, sucuri de legume, supe, lapte, ceaiuri neindulcite sau indulcite cu miere. Bauturile alcoolice si cafeaua sunt excluse in perioada in care vei urma dieta cu lichide.

Calitatea fructelor si a legumelor consumate conteaza foarte mult, valoarea lor nutritiva este esentiala in aceasta dieta. Cu cat sunt mai sanatoase, cu atat sunt mai hranitoare si mai pline de vitamine. De aceea, este recomandat sa consumi produse organice. Sucurile de fructe sau de legume trebuie sa fie preparate de tine, nu cumparate din comert.

Daca te-ai hotarat sa urmezi o dieta cu lichide, trebuie sa ai in vedere ca o sa-ti fie mai usor sa o tii intr-o perioada linistita, fara evenimente sau probleme care sa te streseze. De asemenea, nu iti obosi organismul cu exercitii fizice complicate, opteaza pentru unele mai usoare sau doar pentru plimbari lungi, foarte importante pentru starea de spirit.

Structura dietei cu lichide

Ziua 1

Mic dejun: alege intre un pahar de suc proaspat de portocale, ceai verde sau smoothie cu mere si banane
Gustare: iaurt mare degresat
Pranz: suc de legume (morcovi, rosii, telina preparate in blender)
Cina: un bol de supa de legume

Ziua 2

Mic dejun: ceai din plante sau smoothie (diverse fructe dupa preferinte)
Gustare: suc proaspat de portocale
Pranz: supa de legume
Cina: smoothie de fructe si legume (morcovi sau sfecla rosie cu diferite fructe, la alegere)

Ziua 3

Mic dejun: suc de fructe sau lapte degresat
Gustare: suc de kiwi
Pranz: diferite legume preparate in blender
Cina: supa de legume

Ziua 4

Mic dejun: shake de banane cu lapte si miere, ceai verde
Gustare: iaurt degresat
Pranz: supa de legume
Cina: smoothie de fructe si legume

Ziua 5

Mic dejun: un iaurt degresat, ceai de plante
Gustare: suc de grapefruit
Pranz: compot natural din orice fructe doresti (suc + fructe pasate)
Cina: supa de legume
Beneficiile dietei cu lichide

Daca vei urma dieta cu lichide vei putea pierde in jur de 3-5 kg in doar 5 zile. In acest timp nu vei simti o senzatia mare de foame pentru ca lichidele ofera satietate si previn astfel mancatul in exces. Poti sa slabesti prin simplul fapt ca bei apa intre mese, deoarece nu mai simti aceeasi pofta de mancare, conform NSCA (National Strength and Conditioning Association).

Aceasta dieta este foarte buna pentru hidratarea si detoxifierea organismului. In plus, fructele si legumele consumate sub diferite forme iti imbunatatesc starea de sanatate si ajuta digestia. Sucurile sunt usor de asimilat in fluxul sanguin, echilibreaza metabolismul si ajuta sistemul imunitar. In plus, hranesc organismul cu substante nutritive si datorita antioxidantilor continuti previn imbatranirea.
Dieta cu lichide: indicatii

Dupa ce inchei dieta cu lichide nu este indicat sa ai o alimentatie neadecvata (junk-food, dulciuri, sucuri acidulate, prajeli), pentru ca rezultatele obtinute se pot pierde pe parcurs. Nu numai ca se vor intoarce kilogramele pierdute, dar poti sa acumulezi si altele intr-o perioada destul de scurta.

Dupa cele 5 zile de dieta este important sa te intorci la alimentele solide treptat, in cateva zile. Incearca un regim echilibrat, incepe cu supe si legume fierte, apoi cu fructe si cereale, lactate degresate. Iar la sfarsit poti sa introduci si carne de pui si de vita preparata la gratar sau fiarta.

Este important ca aceste alimente sa fie slab calorice pentru a te putea bucura de kilogramele pierdute in urma dietei cu lichide pentru o perioada mai lunga de timp.

Cauta informatii despre diete si slabire. Metode de slabit, diete eficiente si regimuri terapeutice