SALATE


AMESTEC DE PLANTE PENTRU SALATE

Ingrediente:
1 lingura ulei de masline
1 lingura otet de mere
1 lingura de suc de lamaie
1/4 lingura pudra de usturoi
1/4 lingura de tarhon
1/4 lingura patrunjel
1/4 lingura de marar
1/8 lingura de piper
Reteta:
Combina toate ingredientele intr-un borcan, acopera-l si agita bine. Se serveste ca sos la orice salata.

PRAZ CU SOS DE MAIONEZA

Ingrediente:
1 kg praz
250-300 iaurt degresat
2-3 linguri maioneza vegetala
patrunjel
marar
Reteta:
Prazul curatat se taie in bucati de 6-7 cm lungime care, apoi, se fierb 50 minute in apa clocotita, putin sarata, pina cind se inmoaie bine. Se strecoara si se lasa in strecuratoare pina cind se racesc. Se preseaza putin cu mina, ca sa se scurga bine apa, se taie in felii de 1 cm.
Sosul de maioneza se pregateste cu iaurt, potrivind gustul ca sa fie cat de picant vrei, se adauga marar si patrunjel si se amesteca cu prazul.
Se aranjeaza pe platou si se orneaza cu masline si gogosari.

ROSII CU BUSUIOC

Ingrediente:
3 rosii medii taiate
2 linguri ulei de masline
1 lingura de busuioc tocat (preferabil proaspat)
1 lingura zeama de lamaie
1 catel de usturoi taiat marunt
sare si piper (dupa gust)
Reteta:
Amesteca mirodeniile si apoi adauga peste rosii. Lasa salata la rece timp de 1 ora si apoi serveste.

SALATA AROMATA DE VARA

Ingrediente:
2 castraveti curatati si taiati subtiri
1 ardei gras taiat rondele
3 rosii medii taiate felii
1 legatura de ceapa verde
1 legatura de usturoi verde
1 legatura de patrunjel
1 legatura de marar
3 catei de usturoi
3 linguri ulei de masline
1/4 ceasca zeama de lamaie
sare si piper (dupa gust)
Reteta:
Combina condimentele si lasa-le timp de o ora la rece. Amesteca legumele si apoi adauga sosul.
Se mai lasa la rece o ora si apoi se serveste.

SALATA ASORTATA DE PRIMAVARA

Ingrediente:
2 salate verzi
2-3 gulii
3 castraveti
o legatura ridichi
1 ceapa
ulei
otet (sau zeama de lamiie)
sare si piper
Reteta:
Se spala salata, se scurge si se taie fideluta. Castravetii si ridichile se curata, se spala si se taie felii subtiri. Guliile se curata si se dau pe razatoare mare.
Totul se amesteca si se adauga ceapa taiata solzisori, uleiul, otetul, sarea si piperul dupa gust.

SALATA COMBINATA

Ingrediente:
1 telina
1 ridiche neagra
1 salata verde
1/4 varza dulce
1 morcov
3-4 mere
1-3 cartofi fierti
sare si piper
2 linguri de maioneza
mustar
putina zeama de lamaie
Reteta:
Se rad pe razatoare toate zarzavaturile si merele, se pune sare si se lasa sa stea 1/2 ora. Cartofii calzi se taie in cuburi mici, se pune sare si se amesteca cu putin ulei. Dupa 10-15 minute se pun cartofii peste zarzavat, se adauga maioneza amestecata cu mustar si zeama de lamaie.
Se amesteca totul bine si se asaza pe o farfurie garnisita cu salata verde.

SALATA COMBINATA

Ingrediente:
Salata:
1 salata verde (sau, mai bine, aceeasi cantitate de spanac)
2-3 rosii taiate
1-2 castraveti taiati
6-8 ridichi taiate
1/3 telina taiata
1 legatura de ceapa verde
1 legatura de usturoi verde
sare si piper(dupa gust)
Sos:
4 linguri zeama de lamaie
3 linguri ulei de masline
Reteta:
Se amesteca ingredientele de salata, se prepara si se toarna sosul.
Amesteca bine si apoi se serveste.

SALATA CU ANDIVE SI RIDICHI

Ingrediente:
2 andive
2 legaturi ridichi
o conserva porumb
3 linguri otet (zeama de lamaie)
3 linguri sos de chili
sare si piper
2 linguri ulei
2 linguri patrunjel tocat
Reteta:
Se taie andiva, ridichile si se adauga porumbul scurs. Intr-un castron se amesteca otet, sare, piper si ulei.
Se adauga ingredientele de salata si se amesteca.

SALATA CU MORCOVI

Ingrediente:
300 g morcovi
200 g varza murata
un fir de praz
2 lingurite ulei
cimbru uscat
10-15 masline
Reteta:
Morcovii se rad si se amesteca cu varza murata taiata fideluta, prazul taiat rondele, uleiul, maslinele si cimbrul pisat.
Se pune totul pe o salatiera si se decoreaza cu marar sau patrunjel.

SALATA CU OREZ SI VEGETALE

Ingrediente:
1 ceasca orez integral nefiert
3/4 ceasca morcovi, dati prin razatoare
1/2 ceapa rosie, taiata marunt
1 ceasca telina, data prin razatoare
1/2 ceasca dovlecei, rasi sau taiati marunt, fierti usor
1 ardei gras rosu mediu, taiat marunt
1/2 legatura patrunjel, taiat marunt
Dressing:
1/2 ceasca maioneza vegetariana, fara grasime
5 linguri zeama de lamaie
1-1/2 linguri marar uscat sau 3 linguri marar proaspat, tocat
1/4 lingurita de piper negru
1-2 lingurite mustar de Dijon
Reteta:
Fiebe orezul pana se inmoaie si apoi scurge restul de apa. Intr-un bol mare, amesteca orezul cu vegetalele. Separat, amesteca componentele pentru dressing si toarna-le peste compozitia cu orez si legume. Amesteca inca o data totul si lasa la frigider cel putin o ora, sau peste noapte, pentru a permite aromelor sa se patrunda.

SALATA DE BROCOLI

Ingrediente:
Salata:
1 broccoli fiert taiat in bucati mici
1/2 ceasca de cartofi fierti taiati
1/4 ceasca de ceapa taiata marunt
1/3 ceasca de branza taiata
1 ou fiert taiat
3-4 felii sunca slaba
Sos:
3-4 linguri de maioneza vegetala
1 lingura de zahar
1 lingura de otet de mere
1 lingura suc de lamaie
1 catel de usturoi taiat
Reteta:
Amesteca ingredientele si lasa apoi salata la rece timp de 1 ora.

SALATA DE CARTOFI CU SOS VERDE

Ingrediente:
1/2 kg cartofi fierti
1 ceapa
2 oua rascoapte
5-6 ridichi de luna
1/4 kg spanac
1 lingurita mustar
1/2 pahar sos de maioneza (1 lingura maioneza vegetala si restul iaurt dietetic)
Reteta:
Cartofii fierti se curata de coaja, se taie felii, se amesteca in salatiera cu ceapa taiata solzisori, ouale rascoapte si ridichile taiate felii, mustarul.
Separat, se da prin masina de tocat spanacul crud, se fierbe pana scade, se da prin sita si se amesteca cu sosul de maioneza.
Acest sos verde se toarna peste salata din salatiera si se serveste.

SALATA DE CASTRAVETI

Ingrediente:
1/4 ceasca zeama de lamaie (sau otet de mere)
2-3 linguri ulei de masline
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
2 gulii taiate felii subtire
4 castraveti
2 catei de usturoi
Sare si piper (dupa gust)

SALATA DE CASTRAVETI CU MERE

Ingrediente:
2 castraveti verzi
2 mere mari
2 morcovi mijlocii
2 rosii
o salata verde
zeama de la 1 lamaie
2 linguri ulei
sare si piper
Reteta:
Castravetii si merele se curata de coaja si se taie felii foarte subtiri. Morcovii se spala, se curata si se dau pe razatoarea de zarzavat. Salata verde se spala si se taie bucati mici.
Toate acestea se amesteca cu sare, zeama de lamaie si ulei si se aseaza in salatiera.
Alte sugestii:
Se garniseste cu felii de rosii.

SALATA DE CITRICE

Ingrediente:
3 portocale mari, fara seminte
1 grapefruit mare
4 mandarine
2 salate verzi
sucul de la o portocala
2 linguri de otet sau zeama de lamaie
2 linguri de ulei de masline
sare si piper dupa gust
Reteta:
1.    Curata si taie fructele.
2. Amesteca sucul de portocala, otetul, uleiul de masline, sarea si piperul.
3. Spala si rupe salata. Aseaza salata in boluri speciale.
4. Amesteca citricele cu sosul.
5. Distribuie citricele in boluri si serveste.

SALATA DE CONOPIDA

Ingrediente:
Salata:
1 conopida medie, fiarta
1/4 cana ceapa taiata marunt
5 felii de sunca slaba
Sos:
2 linguri maioneza vegetala
1 cana iaurt
1-2 linguri zeama de lamaie
Reteta:
Taie conopida, apoi sunca si amesteca-le cu ceapa. Adauga sosul si salata este gata.

SALATA DE CONOPIDA

Ingrediente:
1 conopida mijlocie
2 linguri ulei
2 linguri otet (zeama de lamaie)
sare si piper
Reteta:
Se spala conopida, se desface bucatele si se fierbe in apa sarata. Se strecoara si se asaza in salatiera.
Se toarna peste ea uleiul amestecat cu otetul si sarea.

SALATA DE CONOPIDA CU MARAR SI MUSTAR

Ingrediente:
1 conopida mare sau 2 mai mici
2-3 linguri ulei
2-3 linguri otet (zeama de lamaie)
1-2 lingurite mustar
sare, piper
marar
Reteta:
Conopida se curata, se desface in buchetele, se spala bine, se pune la fiert in apa clocotita sarata, avind grija sa nu fiarba prea mult deoarece se sfarma. Cind este gata, se scurge si se pune in salatiera.
Separat se face un sos din mustar subtiat cu otet si ulei, sare, piper si marar tocat marunt.
Se toarna sosul peste conopida si se serveste.

SALATA DE CONOPIDA SI MORCOV

Ingrediente:
1 conopida
4-5 morcovi
4 linguri ulei de masline
zeama de la o lamaie
sare si piper
patrunjel
Reteta:
Conopida fiarta se rupe in bucatele si se amesteca cu morcovii cruzi rasi, apoi cu uleiul, zeama de lamaie, sarea, piperul si verdeata tocata.
Se poate adauga ceapa tocata.

SALATA DE COUSCOUS

Ingrediente:
2 cesti supa de legume
3/4 linguri scortisoara
1/2 lingura ghimbir
1/2 lingura chimion macinat
1/4 lingura sofran
1 ceasca de couscous
1 morcov mediu, taiat in felii de ½ centimetru
1 ceapa rosie mica, taiata in cuburi de ½ centimetru
1 ardei gras rosu mediu, taiat in cuburi de ½ centimetru
1 castravete mic, taiat in cuburi de ½ centimetru
1 mar mic, taiat in cuburi de ½ centimetru
1/3 ceasca smochine sau curmale, taiate bucatele
1-2 cesti naut, din conserva sau fiert
1/4 ceasca zeama de lamaie, proaspata
½ lingura ulei
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita piper negru, proaspat macinat
Reteta:
Intr-o cratita de marime medie, pune impreuna supa, scortisoara, ghimbirul, chimionul si sofranul. Adauga si couscous-ul incet, amestecand continuu pana la punctul de fierbere, timp de 1 minut. Acopera apoi bine cratita si da la o parte de pe foc, lasand inca 15 minute.
Dupa ce s-au scurs cele 15 minute, amesteca couscous-ul cu o furculita si transfera-l intr-un bol, lasand sa se raceasca. Apoi amesteca din nou, avand grija sa nu desfaci eventualii bulgari formati.
Adauga morcovul, ardeiul, castravetele, ceapa, marul, smochinele, nautul si amesteca.
Intr-un borcanel mic, cu capac, adauga uleiul, zeama de lamaie, piperul si sarea, pune capacul si agita bine, pana la amestecare. Toarna dressingul peste salata si amesteca bine. Acopera bolul si pune compozitia la frigider cateva ore.
Salata se mai poate asezona cu mai multa zeama de lamaie, sare sau piper, dupa gust, inainte de servire.
Alte sugestii:
Aceasta reteta este absolut delicioasa. Incearca sa o faci pentru sambata seara, asa incat sa ai un meniu perfect, racoros, pentru o noapte fierbinte. Iti recomandam sa o servesti cu felii de rosii proaspete.

SALATA DE MERE CU TELINA

Ingrediente:
2 mere taiate marunt
2 capatani medii de telina, taiate similar
1 lingura de miere
1 lingura de ulei de masline
1 lingura zeama de lamaie (sau otet)
sare
piper
Reteta:
1.    Combina merele cu telina si pune deoparte.
2. Pentru a prepara dressing-ul, amesteca ingredientele ramase.
3. Adauga dressing-ul la compozitie si amesteca bine de tot.

SALATA DE MORCOVI CU CITRICE

Ingrediente:
4 morcovi mari
2 portocale sau 4 mandarine
1/4 ceasca maioneza vegetariana
Reteta:
Spala bine morcovii, curata-i si rade-i intr-un bol de sticla. Curata citricele, desparte-le in felii si taie fiecare feliuta in 3-4 segmente, in functie de marime. E bine sa le tai intr-un castronel, pentru a pastra si sucul care se scurge.
Combina 1-2 linguri de suc cu maioneza si amesteca totul usor, cu morcovii si citricele.
Este gata de a fi servita!
Alte sugestii:
Se pot adauga si alte fructe sau legume, ca de exemplu: varza, ardei grasi, mere, ananas, papaya, mango, banane, pere, alune si nuci, stafide sau afine uscate. Pentru sarbatori, aceasta salata creeaza o imagine foarte festiva

SALATA DE OREZ CU FASOLE NEAGRA

Ingrediente:
1 1/2 cesti apa
1/2 ceasca ceapa rosie, taiata marunt
1 lingurita sofran
1/2 ceasca rosii proaspete, taiate cubulete
1/2 lingurita chimion macinat
1/2 ceasca ardei verde, taiat
1 ceasca orez nefiert
1 lingurita patrunjel
1/3 dressing italian, fara grasime
1/4 lingurita ardei iute rosu, tocat (sau boia iute)
2 lingurite de boia de ardei dulce
2 cesti fasole neagra fiarta, sau din conserva, pusa la scurs
Reteta:
1.    Combina apa, sofranul si chimionul intr-o cratita mai mare si pune la fiert. Adauga orezul, asteapta sa fiarba, da apoi focul la mic, acopera si asteapta in jur de 30 de minute, pana cand orezul devine moale. Scurge lichidul in exces si lasa orezul sa se raceasca, la temperatura camerei.
2. Combina dressingul italian si boiaua dulce.
3. Amesteca orezul racit, ceapa, rosia, ardeiul verde, patrunjel, ardeiul iute si fasolea. Toarna sosul deasupra si mai amesteca o data, pentru a patrunde in toate ingredientele.

SALATA DE OREZ BRUN CU CURRY

Ingrediente:
apa
sare
300 grame orez brun, de preferinta cu bobul lung
1 ceapa taiata marunt
1 lingura chimen macinat
3 lingurite praf de curry
75 grame suc de portocale
100 grame de caise uscate, taiate marunt
75 grame de stafide sau sultanine
Reteta:
Pune apa cu sare la fiert. Adauga orezul si lasa sa fiarba in jur de 30-40 de minute, pana cand orezul este moale.
Separat, inmoaie ceapa un minut in cateva picaturi de apa (ca sa eviti folosirea uleiului), adauga praful de curry si chimen si mai lasa 2 minute. Toarna si sucul de lamaie, si ia-le de pe foc, dupa inca un minut.
Pune orezul intr-un bol mai mare si amesteca bine cu sosul de mai sus. Adauga feliutele de caise si stafidele, cat orezul mai este cald inca, apoi sare si piper dupa gust, amesteca inca o data, pune un capac si lasa 2 ore, ca sa patrunda aromele.

SALATA DE OREZ CU CURRY

Ingrediente:
1 ceapa, taiata marunt
1 catel de usturoi, pisat
3 1/4 cani de apa
1 1/2 ceasca orez brun cu bobul lung
1 lingura praf de curry
1 varf de lingurita piper alb
2 cesti broccoli, taiat buchetele mici
1 legatura de praz, taiat bucatele
2 rosii mari, taiate cubulete
Sos:
1 lingura de apa
1 lingura sos de soia
1 lingura otet alb de vin
Reteta:
Pune ceapa si usturoiul intr-o cratita, cu ¼ ceasca de apa. Lasa sa fiarba 5 minute, sau pana cand se inmoaie ceapa, amestecand incet. Adauga apoi orezul, restul de apa, praful de curry si piperul. Amesteca. Cand incepe sa fiarba, redu focul la minim, acopera cu un capac si lasa 45 de minute.
Intre timp, fierbe broccoli intr-o cantitate mica de apa, sau in aburi, amestecand ocazional, pana cand se inmoaie putin, nu mai mult de 5 minute. Ia buchetelele de pe foc si pune-le intr-o sita, la scurs.
In momentul in care orezul este gata, ia vasul de pe foc si mai lasa 15 minute, fara sa amesteci. Apoi adauga broccoli, prazul si rosiile, amestecand foarte usor. Combina ingredientele pentru sos, toarne-le deasupra si mai amesteca o data.
Alte sugestii:
Aceasta salata se poate servi fie calda, fie rece.

SALATA DE SPANAC

Ingrediente:
spanac proaspat, taiat
4 catei de usturoi pisat
2 linguri de busuioc
2-3 linguri de seminte de dovleac (neprajite)
2 linguri ulei de masline
2 linguri suc de lamaie
sare si piper
Reteta:
Se incorporeaza ingredientele pentru salata, se toarne sosul si se amesteca.
Se serveste imediat.

SALATA DE SPANAC CU USTUROI

Ingrediente:
500 grame spanac proaspat, curatat
usturoi tocat, de gust
2-3 rosii, taiate feliute
sare
zeama de lamaie (otet)
ulei de masline, presat la rece
Reteta:
1. Pune spanacul tocat, rosiile si usturoiul intr-un bol, si presara cu sare.
2. Adauga 2-3 linguri de zeama de lamaie (otet) si cam aceeasi cantitate de ulei de masline.
3. amesteca pana cand spanacul se inmoaie putin. Gusta si vezi daca mai doresti sa adaugi sare sau zeama de lamaie.
Alte sugestii:
Foate simpla, aceasta salata savuroasa lasa fiecare aroma sa se prezinte singura! Serveste aceasta salata inainte de carne sau legume la gratar, ca fel principal.
Nota: Adauga cat usturoi doresti, pentru a imbunatati aroma!

SALATA DE VARZA CU SMANTANA

Ingrediente:
Salata:
3 cani de varza taiata
1/2 cana cartofi fierti taiati
1/2 cana de ceapa taiata fin
1/2 cana de ridichi taiate
1/2 cana de telina fiarta taiata
Sos:
1/2 cana de maioneza vegetala
1/2 cana de iaurt degresat
1 lingura de mustar
Reteta:
Amesteca varza impreuna cu celelalte legume. Amesteca ingredientele pentru sos si apoi adauga-le peste legume.

SALATA VERDE-AURIE

Ingrediente:
2 mere galbene
1 salata verde (sau spanac in aceeasi cantitate)
2 cartofi fierti taiati
1 ou fiert taiat
1/3 cana masline dietetice (fara sare) taiate
3 linguri ulei de masline
3 linguri zeama de lamaie
3 linguri mustar dulce
sare si piper (dupa gust)

SOS CONDIMENTAT PENTRU SALATA

Ingrediente:
2 capatani de usturoi tocate marunt
2 linguri de maioneza vegetala
1/2 ceasca iaurt
1/2 ceasca sos de chili
1/4 ceasca rosii taiate
1 lingurita de mustar
2 linguri ulei de masline
piper, sare sau boia (dupa gust)
sucul de la o ceapa mica

SOS CU CEAPA SI USTUROI

Ingrediente:
2-3 cepe taiate
1 lingurita de piper
1 legatura de patrunjel taiat
2 capatani de usturoi tocat
2 liguri de ulei de masline
sare dupa gust
Reteta:
Ingredientele se amesteca si se gatesc alaturi de pestele dorit.
Alte sugestii:
Desi foarte potrivit pentru peste, acest sos se mai poate adauga la salate, legume, paste, precum si la carnea de pui.

SOS CU ULEI DE MASLINE SI VIN

Ingrediente:
1 cana de apa
2-4 linguri de vin alb sec
2 linguri zeama de lamaie
2 linguri ulei de masline
1 catel de usturoi, zdrobit
1/4 lingura de mustar
cate 1/2 lingura de tarhon, busuioc, maghiran, marar sau patrunjel (in functie de preferinte)
Reteta:
Amesteca toate ingredientele in afara plantelor. Pune pe foc amestecul pana amestecul se ingroase, lasa-l sa se raceasca si apoi adauga plantele.
Se serveste ca sos pentru salate.
Alte sugestii:
Se serveste ca sos pentru salate.

SOS PENTRU SPANAC

Ingrediente:
1/2 cana de iaurt dietetic
1/2 cana de crema de branza degresata
2 linguri de lapte
2 linguri suc de lamaie
1/4 lingura menta uscata pisata
1/8 lingura sare
Reteta:
Amesteca ingredientele. Se serveste peste spanacul crud, taiat.
Alte sugestii:
Minunat de gustoasa! In plus, salata de spanac ar trebui sa iti devina o obisnuita, caci este extraordinar de bogata in vitamine si minerale!!!

SOS REMULAT

Ingrediente:
6 linguri ulei de masline
6 linguri otet de mere
8 linguri mustar
1/4 ceasca de ardei iute rosu, taiat
1-2 lingurite de piper
sare
2 linguri de maioneza vegetala
6 linguri de telina taiata
6 linguri de patrunjel taiat
3 linguri de ceapa taiata
Reteta:
Combina toate ingredientele si amesteca-le cu creveti. Lasa la rece timp de 1 ora.
Alte sugestii:
Se potriveste foarte bine cu creveti, dar poate fi servit si in alte combinatii, dupa gust

TON CU OREZ

Ingrediente:
o ceasca orez, o conserva de ton in suc propriu, un castravete mic murat sau in otet, o jumatate de gogosar in otet, un pic de ceapa, sare, piper, o lingurita ulei de masline, marar.
Reteta:
Orezul se fierbe in apa cu sare cat sa ramana bobul destul de tare pentru a fi comestibil. Se lasa sa se racoreasca.
Muraturile se toaca marunt, ceapa se taie feliute fine.
Se amesteca toate cu ton, ulei de masline, condimente si verdeata.
Dupa gust se poate aduga un strop de zeama de lamaie.
Alte sugestii:
Tonul in suc propriu se poate inlocui cu cel in ulei, in acest caz renuntati la uleiul de masline.

SUC DE ROSII

Ingrediente:
1/4 ceasca de ceapa taiata
2 capatani de usturoi
1 lingurita ulei de masline
sucul de la 5 rosii
8 frunze de busuioc proaspat, tocat
1 lingurita oregano taiat
1 lingurita de piper
1 frunza de leustean, tocat
Reteta:
Caleste ceapa si usturoiul in uleiul de masline la temperatura medie. Adauga sucul de rosii si restul ingredientelor. Micsoreaza focul si amesteca in continuu.

SOS PENTRU LEGUME

Ingrediente:
1/3 cana de apa
1/2 cana de vin alb sec
1 pachet de supa-crema instant de ciuperci
1 legatura de patrunjel taiata marunt
Reteta:
Fierbe apa si vinul intr-o cratita. Adauga crema de ciuperci si patrunjelul si amesteca in continuu.
Se serveste ca sos pentru legume fierte.
Alte sugestii:
Se serveste ca sos pentru legume fierte.

Cauta informatii despre diete si slabire. Metode de slabit, diete eficiente si regimuri terapeutice